In memoriam Ab Krook, door Henk Vader

Het trieste nieuws van 14 oktober: Ab Krook is dinsdag 13 oktober overleden ten gevolge van een herseninfarct. Je schrikt en moet dit verwerken. Al snel komen vele momenten naar boven die ik en anderen met Ab beleefd hebben. Ab is toch voor een hele  generatie het gezicht van het schaatsen geweest. We kennen Ab tenslotte al zo’n 45 jaar als  de “coach van het schaatsen”. Ab heeft ook veel voor de NSSV betekend. In de begin jaren met advies en overal een goed woordje voor NSSV! Ab en Ineke waren regelmatig bezoekers van onze jaarlijkse reünie. Hoor Ab nog tijdens een reünie in Den Ilp de gevleugelde woorden zeggen: “zonder supporters geen schaatsen“. Dat was nog  in de tijd dat top-schaats(t)ers bij de reünie aanwezig waren.

Wij zien Ab als beginnend coach, zo trots als een pauw, onze felicitaties in ontvangst nemen na goud en zilver tijdens de O.S. Lake Placid 1980 door Annie Borckinck en Ria Visser. Het begin van een succesvolle periode als (bonds)coach. Wat een schaatssuccessen heeft die man gehaald en hebben wij met hem beleefd! Heb het voorrecht gehad om samen met Ab vele jaren in de jury van Schaatser van het Jaar te zitten. Vergeet nooit de discussie tijdens een overleg over het schaatsen, waarop Ab zegt: “Ik hoor het al, jij hebt meer verstand van schaatsen dan ik!”

Wielrennen was een andere favoriete sport van Ab. Iedereen weet dat Ab samen met Ineke , met tent en later camper, een volger was van de Tour de France, en vele andere wieler wedstrijden. Samen met Ab vele Zesdaagsen van Amsterdam bezocht. Vond hij prachtig! Dan de vele NK’s wielrennen, waar we elkaar altijd opzochten, op uitnodiging in VIP tent van Rijke, en niet te vergeten: het WK in Salzburg. Wij logeerden in het simpelste hotel , groot balkon/terras met voor ons de beste plaatsen, op de mooiste plek, tijdwaarneming voor de deur, Ab en Ineke met de camper op de parkeerplaats naast het hotel, schitterend weer, was 6 dagen genieten van wielersport en wat daar bij hoort. Op de zondag, de wedstrijd van de profs, werd het een beetje te druk op “ons balkon”, wij met 6 kwamen in  de verdrukking, anderen probeerden onze plaatsen in te nemen. Daar stond Ab op en de orde was in no time hersteld. Dat was ook Ab Krook!

Het overlijden van Ab betekent een groot verlies voor de schaatssport; wij van NSSV vergeten je nooit. Ab, je was een prachtkerel.

NSSV wenst Ineke veel sterkte met dit verlies.

 

Henk Vader.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://nssv.nl/in-memoriam-ab-krook-door-henk-vader/

1 reactie

  • Jaap Boes on 16 oktober 2020 at 14:54

  Hallo Henk.
  Heel mooi verwoord.
  Ab was een pracht mens!!!
  Een gemis voor onze Schaatssport.
  Ineke en Familie Heel Veel STERKTE.
  AB RUST ZACHT.

  Een groet vanaf Marken.
  Jaap & Carla Boes.

Reacties zijn uitgeschakeld.